A Golfról

Egy kis történelem:

„Egy nagy mezőn lévő kis lyukba egy még kisebb labdát erre teljesen alkalmatlan eszközzel eljuttatni: ez a golf.” - mondta Churchill - „ilyen hülyeséget csak az angolok tudnak kitalálni”.

De tévedett – alighanem skótok voltak.

Nem tudjuk, hogy ez mikor történt, de az biztos, hogy Skóciában 1457-ben már be is tiltották (II. Jakab). „Mert a hadra fogható ifjak a fegyverforgatás helyett inkább a golf ütőt forgatták.” Szlávy Tibor: Mi ekkoriban Hunyadi László lefejezésével voltunk elfoglalva.

A golf hazai első bemutatójára 1902. december 13-án, a fővárosi Lóversenypályán került sor, melyet Gróf Andrássy Géza, a Magyar Atlétikai Club elnöke tartott. Az eseményt követően, a Tátralomnici Tátra Club vezetése - a hazánkba akkreditált R. Williams angol ezredes, katonai attasé javaslatára - elhatározta, hogy a hazai golf meghonosítása érdekében pályaépítésbe kezd. A tervezéssel és az építéssel összefüggő feladatokra Lauber Dezső építészmérnököt, ismert sportembert, olimpikont, a klub titkárát kérték fel. Magyarország első golfversenyét 1909. augusztus 11-én rendezték meg a tátralomnici kilenc szakaszos pályán.

A magyar golfsport legkiemelkedőbb egyénisége egy NŐ, Dr. Szlávy Béláné, Hevesi Erzsébet volt, aki 1920 és 1947 között 31 magyar, öt osztrák és négy cseh bajnoki címet mondhatott magáénak. 1926-ban a német bajnoki cím elnyerése után Európa legjobbjaként s egyben a világ ötödik legkiválóbb női játékosaként ismerték el!

Egy kicsit a pályáról:

Itt kezdődik a golfpálya. Képzeletbeli kapuján a felirat: „Lasciate ogni problema voi ch'entrate” azaz „Ki itt belépsz, hagyj kint minden problémát” - de ilyen felirat nincs, mert Dante Alighieri nem tudott golfozni.

Mi van rajta?

Szakasz – elütőterület – fairway (nyírt sáv) – terep (rough) – green (gurítóterület) – lyuk – zászló – büntetőterület – bunker (homokcsapda).

Egy pálya = 18 szakasz – mert az egy és negyed pintes szabvány üveg whisky eddig tartott ki.

Tereptárgyak: fák, bokrok, növények.

Berendezési tárgyak: padok, labdamosók, locsolófejek, eligazító táblák, jelzőkarók.

Eszközök:

A golfjáték során nem csak egyetlen ütővel játszunk, hanem több, különböző típusú, funkciójú ütővel. Képeken, filmeken látjuk, hogy a golfozó húzza maga után a kis golfkocsit, benne az ütőkkel. A szabály szerint egyszerre maximum 14 ütőt vihetünk magunkkal, de hogy pontosan milyen kombinációban válogatunk a lehetőségek közül, a mi döntésünktől függ.

A játék szellemisége (spirit of the game):

Játszd meg a labdát úgy, ahogy fekszik. Játszd meg a pályát, úgy, ahogyan találod. Ha egyik sem megy, játssz tisztességesen. De ahhoz, hogy ezt megtehesd, ismerned kell a Golf Szabályait.

Ez az R&A = The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews szabálykönyvének a mottója.

A golf varázsa:

Az ember kimegy a pályára, körülötte van 100 hektárnyi ápolt, nyírt, locsolt, csodaszép park. Emberek ritkán, az előző csapat 300 méternyire, a következő 200-ra. A külvilág megszűnik, marad csak a játékos meg a labda. És fű, fa, virág, levegő, napfény, szellő, madárcsicsergés, a vadkacsák úsznak a tavon, a hangyák szorgosan hemzsegnek, nyugalom, csend béke. Játék és győzelem. Csak az a rohadt labda hová tűnt? És még egy fácán is itt lábatlankodik. (Nem bal, hanem igazi.)

A legnagyobb élmény, hogy az ellenfél nem tudja rontani a játékunkat. Nem állunk szemben az ellenféllel. Vagy kilométerekre van onnan, vagy órákkal előbb/később játszik, vagy ha mégis a közelünkben ólálkodik, akkor sem ütheti meg a labdánkat, különben 2 büntetőt kap. Tulajdonképpen hozzá sem érhet. Aki ronthat, az csak saját magunk lehet. A golfban nincs kikényszerített hiba.

A golf egész napos szórakozás: ki kell autózni a pályára, kipakolni, felszerelni a kiskocsit, átöltözni, bemelegíteni, lejátszani a versenyt, időjárástól függően zuhanyozni, visszaöltözni, vacsorázni, megvárni az eredményhirdetést, átvenni a kupát és a díjat, fogadni a gratulációkat, összecsukni a kiskocsit, visszapakolni az autóba, hazautazni.

Egy kicsit a dimenziókról:

Teniszpálya mérete: 26×12 yard = kb. 260 m2

Golfpálya mérete: 100 ha = 1.000.000 m2 = majdnem 4000 teniszpálya

A pálya hossza (magyar) átlag 6100 m, az ideális íven végig járva, nőknek 17%-kal kevesebb. Legyalogolva nekik is megvan a 8 km. Játékidő 4,5 óra. Kezdetben ilyen sikerre ne számítsatok.

Talán a legnagyobb sportpálya. Hasonló méretek: military lovaspálya 80 ha, sípálya óriás műlesiklás 3 km, Forma-1 autóverseny-pálya 4 km, 130 ha.

Kérdés: az Athén-Maraton (42km), a Párizs-Dakar (15.000km), a Sydney-Hobart (628mf) útvonal, a Csendes-óceán pálya-e?

Ha egy focipályán az egyik kapuból a másikba kellene ütni egy golflabdát, a legkisebb ütőt választanám.

Csak a birodalmi mértékegységekben (imperial units) megadott értékek a szabályosak, az SI mértékegységek (metrikus) csak tájékoztató jellegűek. Egyébként igazatok van, merthogy a metrikus értékek kerekítettek, tehát nem pontosak. Amikor az F16 licencét a Fokker megvette, a gyártó gépeken nem lehetett beállítani a töredék millimétereket.

Egy kis fizika:

A jól megütött labda indulási sebessége mintegy 250 km/ó. Az ilyen, 46 gramm tömegű, 70 m/s kezdősebességű golflabda mozgási energiája 113 joule. Összehasonlításul, a 6 gramm tömegű, 380 m/s torkolati sebességű (Parabellum) pisztoly lövedéké 433 joule, alig négyszerese.

Egy kis matematika:

Par = egy szakaszra előírt ütésszám. A norma. Lehet 3, 4, 5, vagy ritkán 6. Az ütéseket ehhez képest számolják. Az nyer, aki a legkevesebbet üti.

Par alatt 3-mal = albatrosz; 2-vel = sas; 1-gyel = pinty (kismadár); par felett 1-gyel = bogi; 2-vel = dupla; 3-mal = tripla; 4-gyel = katastrofi (finnül).

A szakaszok szokásos hossza: 110-620 m, de lehet rövidebb vagy hosszabb is. Par 3-as szakaszon a sas = hole-in-one.

Jellemzően a 18 szakasz = 4 db par3, +10 db par4, +4 db par5 szakasz = összesen 72 ütés.

A profik ennél kevesebbet is tudnak. A golfban nincs világcsúcs, de a legjobb nyilvántartott eredmény = 59. Négyen is megcsinálták, köztük egy nő, Annika Sörenstam. De Tiger Woods nem.

Tessék megtanulni összeadni legalább 5-ig, legfeljebb 9-ig. Vannak segédeszközök, „rózsafüzérek”, de az emberi elme nem helyettesíthető. Szükség esetén le kell tudni vezetni a szakaszt.

Illemszabályok - Etikett:

A „nem illik” sokkal erősebb tiltás, mint a „nem szabad”.

Szabálysértésért 1-2, legfeljebb 4 büntető ütés jár, súlyos esetben kizárás a versenyből, az etikett megsértéséért azonban hosszabb-rövidebb időre eltiltás versenyzéstől, pályától, vagy mindkettő.

-        A golf társasági sport. Lehet egyedül is játszani, de leginkább 3 fős csapatokban, vagy párosban, négyesben szokás. Szemben sok más sporttal, itt sok minden megengedett, csak másokat zavarni tilos. Kultúr sportokban (kick box, street fight, stb.) pl. tilos beszélgetni, a golfban szabad.

-        De nem ütés közben – mármint, amikor a másik játékos üt. Olyankor nem zörgetjük az ütőket, nem nyikorogtatjuk a kocsit, nem beszélünk, nem köhögünk, nem tüsszentünk, nem moccanunk, nem lélegzünk, nem pislogunk.

-        Akkor sem, ha nem a mi versenyzőtársunk, hanem egy másik, de közeli csapat játékosa üt. Ha ilyenkor menetben vagyunk, meg kell állni.

-        Ütés után ne kommentáljunk. Sem a saját ütésünket, sem a másokét. Csak diszkréten fejezzük ki együttérzésünket vagy csodálatunkat, de ha lehet, minél ritkábban, és mindig csak okkal.

-        Soha, de soha ne telefonáljunk. Kivéve, ha mentőt hívunk. A játék zavarása mindenütt büntetendő, akár telefonálással, akár másképp.

-        A magyar golf őskorában a juniorok (21 éves korig!) nem dohányozhattak, és alkoholt nem ihattak.

Viszont illik élvezni a játékot, mosolyogni, örülni, nevetni, boldognak lenni – persze mások zavarása nélkül.

Mitől nadrág a nadrág:

Ha legalább térdig ér, van rajta slicc, van rajta zseb, és van rajta öv. Különben csak fürdőnadrág, ami a golfpályán tilos. Ha a nadrág hosszú, akkor lehetőleg legyen élre vasalva. A farmer és cicanadrág minden formában tilos. Galléros póló, ing, blúz kötelező, és nem lehet spagettipántos.

Olyan pendelyben, amilyenben Sarapova kisasszony teniszezni szokott, golfpályára nem lehet felmenni – az én időmben kombinénak hívták. A miniszoknya megengedett, de a sort nem igazán. Egyébként a bozótosban gyakran kószáló kezdőknek a hosszú nadrág praktikusabb is.

Sebesség:

A lassú játékot, az időhúzást nemcsak az etikett, hanem a szabályok is büntetik. Különösen versenyen, ahol nemcsak a pálya teljesítésének, hanem egy-egy ütésnek is normaideje van. (4,5 óra, ill. 30-50 másodperc!) A játéknak egyébként is van egy határozott ritmusa. Ebből kiesni rontja az élvezetet, és az eredményt. Durvább esetben büntetés, kizárás lehet a következmény.

Mégsem illik türelmetlenkedni, főleg indokolatlanul sürgetni ugyanolyan hiba, mint totojázni.

Mi a hendikep:

Erőkiegyenlítés. A jobbik játékos előnyt ad a gyengébbnek.

Rendesen a pályaelőny 0 és 36 között lehet. A 18-as pályaelőny azt jelenti, hogy a játékos minden szakaszon 1 ütés szakaszelőnyt kap.

Erőkiegyenlítéssel a legrosszabb versenyző is megverheti a legjobbat: ha például a saját normájánál egy ütéssel jobbat játszik, míg a másik az övénél egy ütéssel rosszabbat.

A hendikep golfozó tulajdonképpen saját maga ellen játszik, az győz, aki a saját normájánál a legkevesebbet üti, vagyis aki a legjobban megveri saját magát.

A profik nem ilyen rendszerben játszanak – náluk a bruttó ütés számít, az győz, aki mindenkinél ténylegesen a legkevesebbet üti. De amatőr versenyen is adnak bruttó díjat.

Amatőr státusz:

Az R&A szerint amatőr az, aki a sportot nem (anyagi) ellenszolgáltatásért vagy haszonszerzésért űzi, és aki nem kap ellenszolgáltatást sem golf oktatásért, sem más, a golfozói tudását és hírnevét kihasználó tevékenységért.

Az amatőr versenyeken legfeljebb 500 font sterling értékű díjak adhatók. (Jelenlegi árfolyamon durván 200.000 Ft)

Aki ennél drágább díjat átvesz, elveszti amatőr státuszát, de nem válik profivá – a senki földjére kerül.

Amikor Sir Bobby Charlton egy hole-in-one-nal nyert egy autót (Mercedes A osztály), az (akkori) árát (14.000 font) átutalta egy kórháznak (Christie Hospital) jótékony célokra. Így megtarthatta az amatőr státuszát. Ma már megtarthatta volna az autót, mert a hole-in-one kivétel.

 

Miért kell ismerni a szabályokat:

A golfban nincs játékvezető, aki fütyülne. Minden játékos maga alkalmazza a szabályokat.

Versenyen van bíró, akitől ehhez segítséget lehet kérni. Ő azonban csak eldönti a vitát, a játékot nem irányítja. Egyébként sem lehet ott mindenütt 100 hektáron.

Versenyen az ellenfelek egymástól térben több kilométer távolságra, időben több óra eltéréssel játszhatnak. Az eredményeik összehasonlításához szükséges, hogy azok azonos szabályok között szülessenek.

Szabályok nélkül a golf csak puszta játék lenne. De így, a sportok királynője.

Golf Travel Hungary Kft.

Adószám: HU14006009

Engedélyszám: U-000869

IAGTO tagsági szám: 2405

Feliratkozás hírlevélre